FunRun en FunWalk

Speciaal voor de lustrumeditie is er naast het 5 kilometer en PWC 10 kilometer hardlooponderdeel dit jaar een Lenteloop FunRun en RTV Utrecht FunWalk. Loop circa 3 of 6 kilometer en ontdek Bilthoven op de meest sportieve en unieke wijze!

Wat is de Lenteloop FunRun en RTV Utrecht FunWalk?
Al hardlopend of wandelend passeer of doorkruis je mooie plekken en locaties die Bilthoven te bieden heeft. De route voert niet alleen langs en door bijzondere locaties, tijdens de FunRun en RTV Utrecht FunWalk zal er ook van alles te beleven zijn langs de route, zoals lokale lekkernijen en muziek.

Parcours
Het exacte parcours blijft nog even geheim. Dus houd deze pagina en onze social media goed in de gaten om als eerst op de hoogte zijn van de nieuwste locaties. Wij maken deze de komende periode een voor een bekend. De onderstaande locaties passeer of doorkruis je als loper in ieder geval.


De eerste locatie die wij prijsgeven is de in 1926 gebouwde OLV kerk.

Het kerkgebouw van de Rooms-Katholieke geloofsgemeenschap Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand is sinds 1926 in gebruik, na wijding door de aartsbisschop van Utrecht, Mgr. van de Wetering. Het gebouw op de Gregoriuslaan in Bilthoven werd ontworpen door architect Herman Kroes. 

 

In 1969 kreeg de kerk een nieuwe entree met veel glas en drie ingangen. De kerkruimte is gedekt door een gewelf dat geheel in baksteen is opgetrokken. De kerk heeft een bijzondere akoestiek en is daarom geliefd voor muziekuitvoeringen.

Er is een groot aantal kunstwerken te vinden in de kerk. In 1948 kreeg de kerk fraaie gebrandschilderde ramen, gemaakt door glazenier W. Mengelberg. De Oostenrijkse kunstenaar Adam Winter verrijkte de kerk in 1937 met zijn apostelen- en evangelistenfiguren, die tegen de pilaren geplaatst zijn. De kruiswegstaties, de muurschildering “De prediking van Judas Thaddeus” rechts naast de preekstoel en het beschilderde kruis boven het altaar zijn allen van Lambert Simon, gemaakt rond 1942.

Naast de vieringen op feestdagen of andere speciale gelegenheden, vindt er elke zondag om 10.30 uur een viering plaats.

 

De tweede locatie in de FunRun is het gebouw van Aeres MAVO Bilthoven

Het gebouw van Aeres MAVO Bilthoven is een rijksmonument en moet intact blijven.

    Daarom ziet het pand van Aeres MAVO Bilthoven er nog steeds karakteristiek uit. Het pand heeft zijn monumentale waarde te danken aan de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een schoolgebouw met stijlinvloeden van gewaardeerde architecten. 

Vanaf 1930 is het gebouw steeds groter geworden. Eerst zat de Groen van Prinstererschool er, daarna de van Everdingenschool en daarna de Oranje Nassau School. De Wet op het Voortgezet Onderwijs in 1998 zorgde onder andere voor het samensmelten van de mavo en de VBO-scholen. Met het ontstaan van dit nieuwe type onderwijs; de vmbo-school, waren er onderwijskundige redenen om te fuseren met het toenmalige Groenhorst College, nu Aeres VMBO en Aeres MBO. Aeres MAVO Bilthoven is een gezellige kleine school met uitdagend, inspirerend en gevarieerd onderwijs!